7 Stappen om erachter te komen welke baan écht bij jou past!

8 oktober 2019

Nieuwsgierigheid als bron van Energie!

Wist je dat nieuwsgierigheid de grootste bron is voor succes en energie in jouw werk? Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Ben je nieuwsgierig dan denk je niet na over je energie, die is dan geprikkeld en staat aan. Jij staat aan!! En voordat je het weet heb je jezelf loeisnel ontwikkeld naar de volgende stap in jouw loopbaan.

  width=

Zo wil ik me altijd voelen!

Als kind ben je continu op zoek naar prikkels. Naar wat je leuk vindt, aan het uitproberen en ervaren. Zo leer je spelenderwijs steeds beter wat bij je past. Een super leuke tijd. Bewust of onbewust ben je continu nieuwsgierig en aan het bedenken wat je gaat doen! En neem je daarop actie.

Op gegeven moment ga je een stap verder. We leren namelijk ook dat je dingen moet. Zo moet je bv. keuzes maken t.a.v. je studie, vrienden, sport en hobby’s maar ook waar je uitgaat, wat voor stijl kleding bij je past en ga zo maar door. Vergeet daarbij zo ongeveer de belangrijkste keuze niet: Wat wil ik ‘later’ worden? Een vraag waar je gedurende je loopbaan regelmatig bij stil zal staan.

Keuzestress!

Maar hoe maak je jouw keuzes? Op basis van jouw nieuwsgierigheid, wat je prikkelt en dus energie geeft? Of op basis van ratio, kennis, ervaring en (voor)oordelen? Zijn jouw keuzes onbevangen of houd je rekening met (belemmerende) overtuigingen, angsten, risico’s, beperkingen?

Hoe goed past mijn baan eigenlijk bij mij?

Hoe goed jouw baan past valt of staat bij hoe jij je keuze hebt gemaakt om voor die baan te kiezen. Heb jij jouw keuze gemaakt op basis van je energie of op basis van je ratio? Beide overwegingen zijn goed om bij stil te staan. De keuzestress ontstaat vaak wanneer de balans doorslaat naar onze ratio ten koste van wat wij leuk vinden, ons nieuwsgierig en leergierig maakt en energie geeft. Beide moeten in balans zijn voor het juiste resultaat!

Doe de Baan APK en meet of jouw baan écht bij jou past:

Breng je kansen en mogelijkheden in kaart en doorloop de volgende 7 stappen. Tip: wees vooral onbevangen en nieuwsgierig!!

De baan APK in 7 stappen:

 1. Past mijn huidige functie nog bij mij? Wat zoek ik in mijn functie?
  • Neem hiervoor het functieprofiel van je huidige of laatstgenoten functie als uitgangspunt en maak groen wat je heel erg leuk vind, geel wat ok is en rood wat je het liefst niet meer doet.
 2. Word ik genoeg uitgedaagd? Ontwikkel ik mijzelf? Wat is mijn volgende stap?
  • Neem je huidige of laatstgenoten functie als uitgangspunt en kijk naar de groen en geel gearceerde woorden, zit er nog uitdaging in de taken en formuleer jouw volgende stap.
 3. Hoe voel ik me bij de afstand woon/werk verkeer? Waar wil ik werken?
  • Breng je actieradius in beeld woon-werk verkeer en daarbij gebieden waar jouw kans op werk het grootst is.
 4. Bij welk bedrijf wil ik graag werken?
  • Maak een bedrijvenlijst binnen jouw actieradius die interessant voor je is.
 5. Wat wil ik minimaal aan salaris?
  • Bereken het bedrag wat je minimaal wilt verdienen.
 6. Hoe ziet mijn netwerk eruit? Wie kan ik inzetten qua netwerk?
  • Breng je netwerk in kaart en kijk ook naar bv. je buren, familie, vrienden, kennissen, collega’s? Welke mensen kunnen je helpen om eens verder te kijken dan je huidige baan?
 7. Hoe maak ik mezelf zichtbaar als ik een andere stap wil zetten?
  • Op LinkedIn bedrijven volgen, connectie maken, berichten plaatsen etc., bellen, actief contact opnemen met..
  • Breng jouw activiteiten in kaart

 

Wat valt je op?

Wat is je opgevallen bij het beantwoorden van deze vragen? Ben je echt toe aan een andere baan, of zijn er nog kansen in je huidige functie.

 • Zit je op de juiste plek? (stap 1 – 5)
 • Is het tijd voor actie? (stap 6)
 • Wat ga je toepassen? (stap7)

 

Jouw resultaat in 7 stappen:

Door de vragen te beantwoorden ben je bewust nieuwsgierig naar jouw loopbaan gaan kijken. Het resultaat van jouw actie is:

 1. Je neemt de regie over jouw situatie waardoor je zelfvertrouwen en energie toeneemt
 2. Je kijkt opnieuw naar je situatie door nieuwsgierig te zijn Je komt op nieuwe vragen door de verkregen inzichten en raakt opnieuw geprikkeld
 3. Je komt tot nieuwe inzichten door het stellen van vragen
 4. Je komt in actie door te kijken naar je huidige situatie
 5. Je gaat denken over jouw kansen en mogelijkheden t.o.v. jouw situatie nu
 6. Je komt in beweging door nieuwe doelen te stellen

 

Merk je dat je nieuwsgierig bent over jouw loopbaandoel en wil je ondersteuning bij het in kaart brengen van jouw kansen en mogelijkheden om zo de juiste volgende stap te nemen in jouw loopbaan, kom langs voor een vrijblijvend gesprek.