Ben jij ook onderuit gegaan door een Reboundbaan? 5 tips om dit in de toekomst te voorkomen.

4 mei 2018

Ken je dat? Een reboundrelatie? Die relatie die je aangaat en haastig hebt gekozen terwijl je net uit een grote serieuze relatie komt waarin je niet meer gelukkig was? Vaak zijn deze reboundrelaties gedoemd te mislukken en de mensen om je hen zien dat allang aankomen. Waarom heb je het zelf dan nog niet door?

Niet alleen in relaties krijg je te maken met een ‘Rebound’, een relatie waar je tijdelijk even op terug kan vallen, maar vaak niet goed uitpakt. Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan dat je in jouw loopbaan ook te maken kunt krijgen met een reboundbaan? In jouw loopbaan ga je ook constant een relatie aan met collega’s en bedrijven. Stel je eens voor, jarenlang werkte je met plezier bij een organisatie, maar de laatste tijd is je plezier weg.

 •  het management is veranderd, je ziet dat het bedrijf heel anders bestuurd wordt
 • Jij hebt je sterk ontwikkeld en merkt dat je niet meer zo lekker in het team ligt
 • Je begint jouw functie te ontgroeien en het geeft je geen uitdaging meer

 

Kortom er is een duidelijke mismatch tussen jouw doelen, motivatie en wat het werk nu van je vraagt. Hoe reageer jij daarop?
Sommigen gaan op retraite in Portugal en komen als herboren terug. Anderen negeren gewoon alle signalen als een volwaardig struisvogel: “gestrest, nee hoor? Alleen even een lastige fase, dat hobbeltje daar komen we ook wel overheen. Gewoon hard doorwerken”.

Hoe goed kan jij je klachten negeren?

Laat daar nu net het probleem liggen! Een probleem is lastig te negeren als het zich steeds duidelijker aan gaat dienen. We merken het vaak heel goed. Ons verstand hamert lekker op het doorgaan op de oude manier, terwijl jouw lijf, doormiddel van allerlei stressklachten, aangeeft dat je nu toch echt iets aan je situatie moet gaan doen.

Herken jij ook:

 •  De spanningshoofdpijnen
 •  Onrustige buik of gevoel van stress op de borst
 •  Malen in je gedachten en veel spanning in je schouders en nek

Een vlucht om toch uit deze onhoudbare situatie te ontsnappen is vaak de Reboundbaan.

vastlopen in werk

Hoe ik in mijn reboundbaan terecht kwam

Ook ik heb die ervaring een aantal jaar geleden gehad. Mijn reboundbaan zorgde zelfs voor een burn out! Als jonge net afgestuurde loopbaantijger had ik met heel veel plezier bij mijn stagebedrijf een periode door kunnen werken. In deze periode gebeurde er veel: afstuderen, eigen baan, eigen huis en toen hield mijn tijdelijke contract op!

Dat is balen, je bent gemotiveerd, maar je kunt niet verder! Snel ben ik toen op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Zo midden in de crisis was dat niet gemakkelijk. En goh wat was ik trots! Het was me gelukt! Ik kon zo beginnen in een nieuwe baan een week nadat mijn oude baan eindigde. Natuurlijk moest ik groeien. Ik zou me wel waar maken in het bedrijf.

Ik zou me wel aanpassen en me snel alles eigen maken bij die werkgever. Maar eigenlijk wist ik helemaal niet waar ik terecht kwam.
Een week genoot ik van mijn vakantie, een beetje uitgeblust van mijn fulltime baan ervoor, maar ach dat hoorde er toch bij? Ik negeerde dat, hoe leuk het vorige werk ook was, ik toch heel wat stress voelde. Vol goede moed startte ik aan mijn nieuwe baan. Maar hoe enthousiast je ook begint in een nieuwe baan , je oude stress blijft je achtervolgen en zorgt weer snel voor nieuwe stress. Zeker wanneer jouw haastig gekozen werkplek toch echt niet past.
Echter durf je dat ook toe te geven dat je weer niet op jouw plek zit?Je in jouw reboundbaan terecht bent gekomen?

Een reboundbaan: een baan die je snel hebt aangenomen, zonder al te veel grondig onderzoek. Vaak kwam het werk spontaan op je pad maar merk je al snel dat je een overhaaste keuze hebt gemaakt voor een baan die niet past.

 • de sfeer is toch niet helemaal wat je er van verwachtte
 • je werkzaamheden zijn toch net even anders dan dat je werd voorgesteld width=
 • je mist de klik met het bedrijf, bent vooral nog met je vorige baan bezig

De gevolgen van de keuze voor jouw Reboundbaan

 • Je zit weer niet op je plek, een teleurstelling na een teleurstelling
 • Je weet nog steeds niet goed wat je moet doen om nu wel bij die juiste baan uit te komen
 • Een werkgever merkt ook dat je niet op je plek zit. Dit kan voor spanningen tussen jou en werkgever zorgen.

Het was duidelijk ik zat totaal niet op mijn plek en was keihard bij mijn reboundbaan terecht gekomen.

 

De relatie met jouw reboundbaan:

Jouw reboundbaan heb je vaak snel gekozen, deed jij dit ook om zekerheid voor jezelf te creëren? Want een baan geeft zekerheid? Maar heb je wel echt zekerheid als je niet weet met wie je in zee gaat? Bekijk daarom jouw relatie met je reboundbaan eens als een echte relatie.

Je wordt aan een nieuwe man/vrouw voorgesteld en vervolgens wordt er tegen je gezegd. “Dit is jouw partner voor de komende 6 maanden, je bent verplicht om 40 uur per week met elkaar door te brengen.”

Wat gaat er dan in je om? Probeer je er het beste van te maken? Ga je steigeren en teken je fel protest aan? Of ben je verbaasd dat je met iemand die je niet kent verplicht 40 uur per week moet doorbrengen en maar even een relatie op moet bouwen. Eigenlijk doen we met een baan in een nieuwe organisatie niet anders. Door middel van een paar gesprekken leggen we ons soms jaren vast aan 1 werkplek en gaan we een relatie aan met een baan en bedrijf dat we amper kennen.

 • Hoe kun je nu een relatie aangaan als je niet weet waar je voor moet kiezen?
 • Hoe kun je voor een werkgever werken als je nog veel moeite hebt met het verlies van je vorige baan?
 • Kun je je op dit moment wel waar maken in een nieuwe baan als je niet goed weet waar je je keuze op baseert?

 

Wanneer je merkt dat een reboundbaan niet gaat werken

 width=
Soms weten we al vrij snel dat je niet voor de baan had moeten kiezen. Na 1 maand voelde ik al dat ik niet goed in het team paste. Commerciële doelen waren heel belangrijk, terwijl hier helemaal mijn drijfveer niet lag. Elke dag sleepte ik me weer naar het station. Ik kon me maar niet ontspannen, de treinrit leek elke dag langer te duren. Duidelijke signalen, die ik razend goed kon negeren. Want toegeven dat ik een verkeerde keuze had gemaakt kon natuurlijk niet.

Een reboundbaan vult jouw gat op

 • Dit kan zijn dat je niet goed tegen het gevoel kan om zonder werk te zitten,
 • Of dat je je het als manier ziet om snel over het verlies van je vorig baan heen te komen,
 • Het een vorm van afleiding is omdat je altijd van baan naar baan gerold bent.

Maar vaak hebben deze redenen 1 ding gemeen. Je kiest voor een reboundbaan omdat je snel iets anders zocht, maar je hebt er niet echt diep bij stil gestaan of de baan wel echt bij je past.

Hoe kom je van een reboundbaan bij een baan terecht die echt past.

Stap 1: herken die reden waarom je voor de reboundbaan koos en doe wat aan het onderliggende probleem
Waarom ben je bij jouw reboundbaan terecht gekomen? Dit is vaak het thema waar je juist even bij stil moet staan

Stap 2: onderzoek wat je wel precies wil

Stap 3: heb heel helder waarom je voor een bedrijf wil werken

Stap 4: blijf ook bewust of een bedrijf nog wel bij je past

Stap 5: stap op als de baan niet meer past.

Wil je meer informatie over deze 5 stappen? Download dan de uitgebreide versie van deze 5 tips.

{a1694ar29685}