Hoe nuttig zijn loopbaantesten

8 mei 2019

Veel  mensen zien loopbaantesten als een heilige graal om snel inzicht te krijgen in welk werk past of welke volgende stap ze in hun loopbaan moeten zitten. Maar waarom zoeken de mensen de oplossing in een test? Buiten zichzelf in plaats van ook bij zichzelf te raden gaan. Loopbaantesten hebben absoluut hun nut, maar welke?

In dit blog willen we je graag laten zien wat de voor- en nadelen van loopbaantesten zijn en hoe je het optimale uit bijvoorbeeld een beroepskeuzetest kan halen.

 

De snelle oplossing, maar ook de juiste?

Een loopbaantest kan je in enkele minuten maken, het geeft een snelle oplossing. Geeft het ook de bevrediging die je zoekt? Testen kunnen in een moment je verheldering geven, maar stel je jezelf wel eens de vraag ‘Wat ga je doen na de test?’ En mensen die al eens een beroepskeuzetest hebben gedaan, heeft het je echt het juiste beroep als uitslag gegeven?

Als loopbaanadviesbureau gebruiken we loopbaantesten. Een test is geen snelle quick fix, het vraagt een ervaren coach om een test terug te koppelen zodat je echt een volgende loopbaanstap kan maken.

De afgelopen jaren zijn er talloze testen en testaanbieders bijgekomen. Weet jij waar je op moet letten om een goede test te selecteren? Prijs is lang niet altijd een goed criterium. We geven je 10 tips om meer uit goede loopbaantesten te halen.

 width=

10 tips om meer uit loopbaantesten te halen

1:  Vraag je af waarom je de loopbaantest wil doen.  De reden waarom je een loopbaantest wil doen, geeft gelijk al meer aan over de onderliggende vragen die je in je loopbaan hebt. Zo kun je ook beter de juiste test bepalen.

2: Kijk naar de kwaliteitsscores en referenties van testen. Het geeft geen 100% garantie, maar goede testen hebben een kwaliteitsscore. Tevens zou een test aan moeten geven hoe nauwkeurig hij meet wat hij zou moeten meten (validiteit).

3: Maak de test minimaal 2 keer.  Wanneer je maar 1 keer een test maakt, heb je maar een momentopname, als je een keer niet goed in je vel zit, zie je dit direct in de testscore. Testen zijn er op gemaakt om meerdere keren gemaakt te worden.  Verschil in scores kunnen aan hoe je in je vel zit te wijten zijn. De scores die wel overeen komen, zeggen echt iets over je voorkeuren en gedragstrends.

4:  Wees eerlijk als je een loopbaantest invult. Je doet de test voor jezelf en jouw toekomst. Het heeft geen zin om sociaal wenselijke antwoorden te geven, want dan zegt de uitslag niets over jou. Een eerlijke uitslag kan confronterend zijn, maar brengt je echt verder.

5: In elke test zit een foutmarge. Geen enkele test meet 100 % wat hij zou moeten meten, Je zult je dus ook niet herkennen in elk onderdeel van de score. Neem dus nooit klakkeloos alles aan wat er in de testscore staat. Het is een indicatie, meer niet.

6: Neem de rust en de tijd om de test in te vullen. Neem echt de tijd om de vragen te begrijpen, maak de test alleen en zorg dat je niet gestoord kan worden.

7:  Laat altijd een professional naar de loopbaantest kijken.  Zoals eerder aangegeven, coaches of psychologen zijn getraind om testen terug te koppelen. Zij kunnen je helpen meer te zien en je onderliggende voorkeuren/gedrag/kwaliteiten duidelijk te maken.

8: Bekijk de score eerst zelf voordat je anderen de test laat lezen. Andere mensen zullen anders snel adviezen gaan geven op basis van de scores. De bedoeling van een goede test is dat hij inzicht geeft, maar ook vragen oproept die je verder kunt onderzoeken. Schrijf eens op welke vragen je hebt en overleg deze met je coach.

9: Kijk verder dan de loopbaantest. Waarom deed je de test en wat wordt je volgende stap? EmpowerYou combineert testen altijd met feedbackgesprekken, verdiepende oefeningen en workshops om zoveel mogelijk inzicht te geven in je situatie.

10: Geloof in jezelf.  Dit klinkt wellicht wat afgezaagd, maar soms zien we dat mensen heel teleurgesteld zijn in een score. Je bent meer dan een score, het is slechts een indicatie.

 

Jij bepaalt ten alle tijden wat je met jouw potentie doet. Nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe je veel meer uit je test kan halen en hoe je jouw eigen loopbaanprofessional wordt. Maak bijvoorbeeld onze korte beroepskeuzetest of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.