NIEUWSGIERIGHEID ALS BRON VAN VERANDERKRACHT!

9 oktober 2019

10 Tips om uw medewerkers energiek en soepel mee te nemen in uw organisatie ontwikkelingen en veranderingen.

 

De arbeidsmarkt verandert! De ontwikkelingen in uw branche vliegen u om de oren. Een grote uitdaging voor elke organisatie om niet alleen met de technische ontwikkelingen mee te gaan, maar ook om ervoor te zorgen dat uw medewerkers mee veranderen. En hoe meet u dit?

Veranderingen worden in 9 van de 10 keer als vervelend ervaren, zeker als het snel moet en onduidelijk is waarom! Diverse grote internationale onderzoeken wijzen uit dat er veel tijd wordt besteed aan de systeemplanning van een verandering, maar onvoldoende hoe de communicatie moet lopen en hoe medewerkers mee moeten worden genomen in de verandering, waardoor het al snel faalt! (Dr. Linda Ackerman: 5-reasons-why-organizational-change-fails, 2018)

 width=

Hoe zorgt u voor een snelle effectieve verandering die boeiend en interessant is?

Maak de medewerker deelgenoot  van de verandering en geef hem een stuk regie! Door de nieuwsgierigheid van uw medewerkers te toetsen, prikkelen en stimuleren levert dit u een schat aan informatie op. Daarbij begrijpen ze de verandering beter, hebben zij het gevoel gehoord te worden en tonen ze veel grotere betrokkenheid. Zo brengt u hen actief van de comfortzone naar de actiezone.

 • Wat doet u met de nieuwsgierigheid van u en uw medewerkers?
 • Hoe voedt u hun nieuwsgierigheid?
 • Geeft u effectief gehoor aan nieuwsgierigheid.
 • Wat levert nieuwsgierigheid u op?

U komt wellicht achter een hoop informatie die u nog niet wist. Nieuwsgierigheid kent immers consequenties.  Geef eens antwoord op bovenstaande vragen.

3 tips om uw organisatie voor te bereiden op de volgende stap;

 1. Maak uw medewerkers nieuwsgierig door hen onderdeel van uw plan en doelen te maken en duidelijk aan te geven wat dit als resultaat en meerwaarde voor uw medewerker oplevert.
 2. Geef hen de regie waarbij zij onderdeel zijn van het plan. Het slagen van een plan ligt bij uw medewerkers. Vraag uw medewerkers per afdeling naar hun ideeën bij het realiseren van de gestelde doelen en geef hen concrete taken waarbij zij onderdeel zijn van de de verandering.
 3. Beloon hun nieuwsgierigheid en ambitie door talentmanagement. Zorg voor een plan op de plank voor de mensen die graag een volgende stap willen maken. Zorg ook voor de medewerkers die niet mee willen/kunnen naar de volgende stap zodat uw medewerkers veilig en als ambassadeur uw organisatie kunnen verlaten. Outplacement is hiervoor een goede optie. Lees meer over onze Powerprogramma’s

Energiek en soepel veranderen! Hoe pak ik dit aan?

De 10 tips:

Als manager of directeur bent u leidend in de verandering. Nieuwsgierigheid prikkelen van de medewerkers is zeer belangrijk, maar duidelijke communicatie nog meer.

Hieronder volgen 10 communicatietips om uw medewerkers soepel mee te krijgen in verandering. Het belangrijkste doel is dat u uitlegt aan alle medewerkers:

 1. Waarom de organisatie verandert
 2. Wat de consequenties zijn op de korten en lange termijn
 3. Wat de gestelde doelen zijn
 4. Hoe u de doelen wil bereiken
 5. Wat nodig is om het doel te bereiken
 6. Wie de regie heeft (voor het slagen van het plan/medewerker)
 7. Op welk termijn het plan gerealiseerd moet worden
 8. Wat het resultaat is voor de medewerker
 9. Wat de beloning is voor de medewerker
 10. Wat het nieuwe resultaat het bedrijf én de medewerkers oplevert

Wellicht is uw nieuwsgierigheid geprikkeld na het lezen van dit artikel en bevind u zich, of binnenkort, in deze situatie. Met wat tools en tips verzorgen wij graag een training om dit proces in goede banen te leiden.

Meer informatie? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.