45+ en Talentmanagement: Waarom ontwikkeladvies belangrijk is voor duurzame inzetbaarheid

22 januari 2019

ontwikkeladvies 45 +

45 + en niets meer waard op de arbeidsmarkt? Onzin! Duurzame inzetbaarheid, Ontwikkeladvies 45+, Leven Lang Leren zijn thema’s waar organisaties niet meer omheen kunnen. Niet alleen de jongeren ontwikkelen zich, maar juist ook de medewerkers die de 45 zijn gepasseerd zijn vaak van onschatbare waarde wanneer zij hun (loopbaan)ontwikkeling weer wat stimuleren. Juist nu er zoveel vraag naar het juiste talent is en de arbeidsmarkt per dag verandert, is het essentieel om je talenten te kennen en te blijven ontwikkelen. Alleen zo blijf je uitgedaagd en vitaal aan het werk.

EmpowerYou krijgt dagelijks loopbaanvragen vanuit de overheid (UWV), bedrijven en privé klanten.
In bijna alle gevallen merken wij dat we mensen begeleiden waarbij veel te laat is vastgesteld dat zij niet meer naar tevredenheid functioneren in het bedrijf.

Dit heeft allerlei oorzaken.
• Er zijn geen doorgroeimogelijkheden meer
• Ik doe dit werk al jaren en dit is wat ik kan ondanks dat ik hier geen voldoening meer uit haal.
• Mijn collega’s zijn leuk en dat is een van de redenen dat ik hier nog zit
• Mijn leidinggevende luistert niet naar mijn signalen en staat niet open voor een gesprek waarbij nieuwe mogelijkheden en doelen besproken kunnen worden
• Ik wil wel wat anders gaan doen maar weet niet wat, hoe kom ik hier achter? Hoe pak ik dit aan?
• Er moet ook brood op de plank komen

Er zijn nog tal van andere redenen te bedenken maar dit is een opsomming van wat wij veelal horen.

 

Te lang in baan werken die niet meer past, is 1 van de grootste oorzaken van werkverzuim

 

Het niet meer op je plek zitten in een organisatie heeft ook gevolgen.
Herken je misschien een aantal kwalen?
• Ik voel me moe en sleep me door de dag heen
• Ik voel dat ik futloos ben en taken waarbij ik me moet concentreren moeilijk zijn
• Ik merk dat ik snel afgeleid ben en veel negatieve prikkels ervaar
• Ik voel frustratie omdat ik me niet verder kan ontwikkelen, ik zit aan mijn plafond

Uiteraard zijn ook hier meer signalen te benoemen maar het gemis aan een positieve prikkel en je energiek en vitaal voelen is vaak een belangrijke indicatie.

Het gevolg voor jou en je werkgever is dat jullie niet op een lijn liggen met jouw ambitie niveau en dat je werkgever niet datgene uit jou haalt wat voor jullie beide van belang is.In sommige gevallen kan dit leiden tot stress en allerlei kwalen wat uiteindelijk een burnout tot gevolg kan hebben of andere fysieke en mentale klachten wat jouw functioneren belemmert.

 

Waarom een burnout en een arbeidsconflict niet nodig zijn

 

Als coach zien we het zo vaak voorbij komen. Werkgever en medewerker die eerst prima met elkaar samenwerkten. Medewerker is vastgelopen, frictie ontstaat onderling en voor je het weet is er sprake van langdurige ziekte, verstoorde arbeidsrelatie en gebrek aan vertrouwen om verder met elkaar te werken. Deze situaties ontstaan echt niet omdat men kwaadwillend naar elkaar is, maar door opgestapelde spanningen. Vaak valt dit prima te verhelpen als men regelmatig bij zijn loopbaan stil staat en meer overlegt met elkaar welke talentontwikkeling je kan helpen om je carrière en duurzame inzetbaarheid te vergroten.
Laat het niet zover komen en neem tijdig de regie over jouw loopbaandoel en talentontwikkeling.

 

Een gratis loopbaanadviestraject voor 45 + medewerkers

 

Sinds dit jaar heeft de overheid een subsidiepot beschikbaar gesteld voor alle 45+ die minimaal 12 uur werken (zelfstandig of in loondienst) en geen deel uitmaken van een reorganisatieplan en ontwikkeladvies willen hebben om hun loopbaandoel weer helder te krijgen en zich voor te bereiden op de volgende stap. Kom je hiervoor in aanmerking kijk dan op onze pagina
De onderwerpen die bij dit ontwikkeladvies aan bod komen zijn:

• Wie ben ik, wat is mijn passie en wat maakt mij nieuwsgierig, welk karakter heb ik en wat gaat mij moeiteloos af zonder erover na te denken
• Wat kan ik, wat zijn mijn kwaliteiten competenties en vaardigheden en wat is mijn ambitieniveau
• Zijn er belemmeringen, mentaal en/of fysiek en hoe ga ik hiermee om
• Wat wil ik echt, zit er een ondernemer in mij, of leidinggevende, wat is mijn ideale branche, werkgever, werkomgeving en functie, wat is realistisch haalbaar

Door coachinggesprekken, oefeningen, opdrachten, en testen gaan we je doelen inzichtelijk maken en de stappen in kaart brengen die je kunt gaan zetten om jezelf toekomst ‘proof’ te maken op de huidige arbeidsmarkt.

 

Meld je gratis aan voor een Ontwikkeladviestraject 45 +

 

Wil je meer weten? Ga dan naar onze EmpowerYou 45+ Adviestrajectpagina en vraag een kennismaking gesprek aan met een van onze coaches in jouw regio (vrijblijvend en kosteloos) zodat je jouw eerste stap zet en de regie neemt over jouw loopbaandoel.

[contact-form-7 id=”8640″ title=”Ontwikkeladvies 45+”]