Succesvol keuzes maken in jouw loopbaan- Stampen in de plassen

2 oktober 2017

Hoe Natuurlijke Nieuwsgierigheid je helpt om alle kansen in jouw loopbaan te zien.

Herken je dat? Je huidige baan geeft totaal geen voldoening. Je weet heel goed wat je NIET wil, maar wat dan WEL? Nieuwe ideeën komen wel, maar je durft niet echt heel enthousiast te zijn. Praktische bezwaren doemen gelijk op. De rem staat op jouw nieuwsgierigheid. Terwijl het volgen van jouw echte Natuurlijke Nieuwsgierigheid je juist zoveel sneller richting geeft in jouw loopbaan.

Jolanda kende het probleem maar al te goed. “Ik ben hoofd gestuurd” vertrouwde ze me peinzend toe. “Mijn keuzes maakte ik altijd heel rationeel: zo koos ik voor mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige omdat er veel vraag naar was, maar heb ik nooit echt heel veel passie voor het werk gevoeld. Ik fantaseer soms over een totaal andere carrière, omdat ik merk dat ik vastloop in mijn baan. De werkdruk wordt steeds hoger. Alleen komt mijn verstand telkens weer om de hoek. Die zegt me dat ik veilig in deze baan zit en maar niet moet gaan veranderen. Die stem is best sterk, daarom heb ik nog geen andere carrière overwogen”

Op de vraag waarom ze dan toch tegenover me zit vertelt ze: “Ik word steeds gefrustreerder van de werkdruk, er moet nu echt wat veranderen, zelfs mijn verstand beseft dat. Maar ik kom dan weer met de vraag ‘Wat dan?’ Ik voel totaal niet aan welke richting ik op moet. Ik heb eigenlijk nooit zo goed door waar ik nu echt laaiend enthousiast over raak omdat ik er gewoon simpelweg nooit mee bezig ben geweest. Passie vind ik maar een gek woord.”

 

Hoe Jolanda nieuwe kansen ging zien
Jolanda was helder ze wilde iets totaal anders, maar had een gebrek aan inspiratie. Toch was de keuze niet verder te gaan in haar oude baan haar eerste doorbraak om meer vanuit haar natuurlijke nieuwsgierigheid werk te zoeken dat bij haar past.

 

Wat zijn de gevolgen van niet meer nieuwsgierig zijn?
Van jongs af aan wordt onze nieuwsgierigheid ingedamd. Te nieuwsgierig zijn wordt nog wel eens gezien als ongepast. Op school, in het werk wordt daarom vaak van bovenaf erg gestuurd op waar kinderen en volwassenen hun aandacht aan moeten besteden. Hierdoor nemen we zelf minder initiatief en wordt onze nieuwsgierigheid enorm afgeremd. Op een gegeven moment worden we niet meer geprikkeld om verder te kijken en kan je daar enorm op vast lopen. Want niet meer nieuwsgierig zijn betekent:

– Geen initiatieven in je werk/privé oppakken die je energie geven
– Dat andere besluiten voor je nemen, zodat jouw carrière een richting opgaat die niet bij je past.
– Je werk doet dat totaal niet meer bij je past waar je onbewust veel energie door verliest.

Gelukkig is het nooit te laat om weer nieuwsgierig te worden. Hoe jij jouw nieuwsgierigheid veel meer in kan zetten als katalysator om dat werk te bereiken dat veel meer bij je past zie je hieronder.

 

Natuurlijke Nieuwsgierigheid als katalysator van jouw loopbaan.

Natuurlijke Nieuwsgierigheid is die nieuwsgierigheid die uit het diepste stukje van jezelf komt. Herken je dat? Dat je in een keer in aanraking komt met iets (muziek/ persoon/ reis/ filosofie/enz.) dat je zo enorm interessant vindt, dat je alles er in 1 keer van wilt weten? We zien het het beste terug bij kinderen. Kinderen laten zich niet remmen. Ze kunnen met grote oprecht verwonderde ogen kijken naar alles wat ze zien. Ze reageren op interessante dingen en denken tijdens hun zoektocht niet zo na over wat ze zou kunnen remmen, dat zien ze wel weer. Deze vorm van nieuwsgierigheid zorgt dat je veel meer in een flow komt. Je doet dan de dingen die je energie geven en jouw nieuwsgierigheid geeft aan waar je die dingen kan vinden.

Erik Shonstrom omschrijft 2 typen nieuwsgierigheid in zijn boek Wild Curiosity.

D-type: Deficiency -> gebrek.   Je wordt nieuwsgierig omdat je tegen een gebrek aanloopt (kennis/ vaardigheden/middelen) en je wilt kijken hoe je dit gebrek kan oplossen (studie/ training/ middelen vergaren).

I-type: Interest -> Interesse.  Je wordt nieuwsgierig omdat je gewoon van nature open staat, verwonderd bent over alles wat je om je heen ziet. Je wilt graag alles weten van het onderwerp

Nieuwsgierigheid is vaak de eerste stap in het leerproces. Je brein staat dan veel meer open om nieuwe dingen te proberen. Uit onderzoek is gebleken dat als we echt nieuwsgierig zijn, we veel makkelijker leren en contact maken.

Waarom raken we onze nieuwsgierigheid dan toch kwijt? Deels komt het doordat dingen van buitenaf worden beloofd/opgelegd. Dit noemen ze een externe motivator (geld/status). Daarnaast heb je interne motivators. Het gevoel van plezier dat je krijgt als je iets doet wat je motiveert. Juiste die interne motivators zorgen ervoor dat je zo goed aanvoelt wat voor jou belangrijk is en bovenal waar je je in wilt ontwikkelen. Dit is het werk dat je jaren met plezier kan doen.

 

De kracht van natuurlijke nieuwsgierigheid.
Nieuwsgierigheid heeft niet alleen effect op ons zelf, maar beïnvloedt ook de mensen om ons heen. Wanneer mensen merken dat je oprecht enthousiast en nieuwsgierig bent over een onderwerp bind en boei je mensen veel sneller in een gesprek. Daardoor willen mensen doorgaans sneller meewerken en krijg je meer kansen aangeboden in de richting waar jij met interesse over spreekt. Dit heeft grote impact op jouw werk.

 

In 4 stappen naar jouw natuurlijke nieuwsgierigheid
Nieuwsgierig zijn verleer je niet, je moet vaak je nieuwsgierigheid weer even goed wakker schudden.

  1. Zet je hoofd uit en je hart aan. Dus:
    – Niet druk maken over wat je allemaal nog moet doen
    – Stoppen met checken of jouw ideeën wel reëel zijn

Maar wel voorstellen dat je als een kind met grote verwonderde ogen naar alles mag kijken.

  2. Kijk nu direct eens om je heen. Is er iets wat je aandacht trekt? Misschien valt je oog op een boek dat je wilt lezen, of heb je net een interessant artikel gelezen. Soms haal je inspiratie uit een andere     omgeving. Mocht je niet direct iets kunnen bedenken, ga eens naar buiten en kijk wat daar je aandacht trekt. 

3. Bepaal voor jezelf 1 onderwerp waar je dieper onderzoek naar gaat doen. Zonder er bij stil te staan wat voor nut het heeft! Denk dus niet na wat je er exact mee moet, maar onderzoek vooral het onderwerp omdat je er graag meer over wilt leren. Zoek hierin vooral contact met anderen! Misschien kun je lid worden van een vereniging.

4. Vertel iemand over jouw nieuwe interesse. Probeer dit vanuit jouw enthousiasme te doen. Wees in dit gesprek ook bewust van wat spreken over jouw interesse met je doet. Vaak voelen we ons blijer, enthousiaster, krijgen we energie. Andere mensen zullen dit ook bij je merken.

 

Het resultaat
Jolanda heeft de bovenstaande stappen ook toegepast en merkt dat zij heel enthousiast wordt van Spaanse tapas. Zij geeft aan “Ik droom er niet van om een Tapas Bar te openen, maar ben door mijn interesse wel enthousiast geraakt over de horeca en ben nu aan het kijken of er hier een carrièrepad voor mij ligt. Ik merk nu veel makkelijker wat mij werkelijk motiveert.” Jolanda durft haar angst voor het onbekende dus los te laten en zet een nieuwe stap. De gevolgen van nieuwsgierigheid maakt de impact van angst duidelijk minder of heft het zelfs helemaal op.

Empower gelooft in de kracht van natuurlijke nieuwsgierigheid. Je kunt namelijk letterlijk aan mensen zien of zij het werk doen dat zij echt leuk vinden en dat ook nog eens met gemak. Want dat werk helpt jouw ontwikkeling super! Je houdt namelijk zo je motivatie vast, ontwikkelt je vaardigheden veel sneller en je zult andere mensen aansteken met jouw enthousiasme, waardoor meer kansen op jouw pad komen. Na de kennismaking met “curiosity coaching” in 2002 tijdens de opleiding in New York, is “nieuwsgierigheidscoaching” de afgelopen 14 jaar gegroeid tot een specialisme van Empower. Wil je meer weten? Neem contact op.

 

Ben jij er ook klaar voor ontdekken wat natuurlijke nieuwsgierigheid voor jouw carrière kan betekenen? 

Jolanda volgt haar nieuwsgierigheid en merkt dat zij veel meer mogelijkheden voor zichzelf en haar carrière ziet omdat zij open staat voor nieuwe kansen en zich niet af laat schrikken door praktische bezwaren. Meld je aan voor een strategiegesprek als je ook door het toepassen van slimme strategieën meer uit de kracht van jouw nieuwsgierigheid wilt halen