Waarom jouw werkplezier kwijt raken de noodrem van jouw carrière is.

3 augustus 2017

loopbaan stop(+ 7 stappen hoe jij van werkdruk naar werkplezier gaat)

 

Haal jij nog wel echt voldoening uit jouw werk? Of is het een dagelijkse sleur geworden? Loop je al een tijdje op je tandvlees in jouw baan? Steeds meer mensen hebben weinig energie om naar hun werk te gaan. Helaas hebben ze ook geen uitzicht op ander werk en gaan dus toch. Zo vreet je jouw energie steeds meer op.  Als we ons er dan bewust van worden, is het vaak al te laat. Mogelijk zelfs met een burn out als gevolg.

Geslaagd van buiten, maar van binnen? Het verhaal van Daphne (30)

Zo ook Daphne (30), een vrouw waarvan je aan de buitenkant zou zeggen dat ze aan alle kanten geslaagd is in haar carrière. Strak zakelijk uiterlijk, open in haar communicatie, afgestudeerd in Bedrijfskunde en nog in de bloei van haar carrière. Toch verraadt de vermoeide uitgebluste blik in haar ogen dat de situatie er anders voorstaat. In de eerste gesprekken brengen we in kaart waar zij tegenaan loopt in haar loopbaan. Dat is nogal wat. Zo omschrijft ze: “Ik ben dertig! Dan voel je je toch niet al overspannen? Ik zie al mijn vrienden in carrières waar ze met veel plezier werken terwijl ik er nu al klaar mee ben.”

vastlopen in werk

Ze gaat verder: “Ik zit vast in deze baan. Ik ben al zeker een jaar uitgekeken op mijn functie, het werk kost me steeds meer energie. Ik heb een enorm drukke baan als manager bij een modezaak. Alle vragen van mijn collega’s, het gekibbel en maar blijven sturen op steeds hogere targets vreet me op. Ik kan niet zomaar opzeggen omdat ik mijn salaris nodig heb en echt niet weet wat voor baan er dan bij me past.”

Ik zie dat Daphne zich echt geen raad weet. “Ik ben wel een aantal keer begonnen om uit te zoeken wat ik wel wil in mijn werk, maar er komt gewoon niets uit mijn handen. Ik ben zo moe na mijn werk en dan raak ik gefrustreerd. Ik dacht dat ik er zelf wel uit kwam, maar ik heb echt loopbaanadvies nodig”

Dit wilde ze niet meer

Daphne was heel duidelijk. Zij wilde veel meer het werk doen dat aansloot bij haar motivatie. Hoe ze dit zelf heel mooi omschreef; “Ik ben er klaar mee om mij van buiten anders voor te doen dan hoe ik me van binnen voel.”

  width=

De 7 grootste redenen waarom mensen uitvallen in een baan

Er zijn veel mensen die het verhaal van Daphne herkennen. Aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan, maar van binnen kampen veel mensen met het gevoel dat ze vast zitten in een baan. Je kan hier zelfs heel ziek van worden!

De bekendste redenen die mensen benoemen waardoor het werk niet meer bij ze past zijn:

 • Gebrek aan uitdaging in het werk, elke dag hetzelfde doen
 • Gebrek aan energie, uitgeput door de sleur in het werk
 • Geen erkenning van collega’s of baas krijgen
 • Uitgekeken zijn op de taken, toe zijn aan totaal wat anders
 • Te stressvol werk, teveel targets waaraan voldaan moet worden
 • Enorme toename van taken, teveel uitdaging
 • Gevoel dat er geen nieuw perspectief is, niet door kunnen groeien

 

 • Welke punten herken jij?
 • Hoe scoor jij op een schaal van 0 tot 10 op deze redenen? (tip, check de checklist)

Als je deze punten zo leest, hoe belangrijk is het dan om te kijken wat je dan wel zoekt in je baan!

Waarom houden we dan toch vast aan die baan?

De grootste reden waarom onze klanten in een baan blijven zitten, is vaak het gevoel dat ze niet op kunnen zeggen wegens verlies van het salaris. Dat ze wel wat anders willen, maar het niet lijkt te kunnen, kost veel energie en geeft ze een gevoel dat zij klem staan.

 burn out

We zijn net elastiekjes

Mensen hebben een opmerkelijk doorzettingsvermogen. Zo ook Daphne, een jaar lang liep ze al leeg op haar werk, herpakte zich, maar merkte wel dat het steeds minder makkelijk ging. We lijken wel wat op elastiekjes. Je kunt ze regelmatig oprekken, maar op een gegeven moment is de rek eruit en ‘knappen’ mensen. Organisaties merken het aan medewerkers die vaker ziek worden o.a. door stress. Volgens onderzoeken is stress beroepsziekte nummer 1. Een beetje stress kunnen we hebben, maar teveel laat mensen vaak knappen. Stress komt nooit alleen, vaak krijgen we deze klachten er gratis bij.

 • Depressieve gevoelens
 • Geen energie hebben om stappen te nemen (burn out)
 • Besluiteloos en gefrustreerd raken
 • Angstig en terug trekken in sociaal isolement

Weer grip op jouw carrière door een goede start, het nut van een strategiegesprek

Het gevoel van grip kwijt raken is bij veel mensen sterk. Hierdoor weet je niet waar je naar zoekt en  komt er helemaal niets meer uit onze handen. Zo hoeft het echter niet te zijn! Wat Daphne veel inzicht gaf was dat juist door hulp te vragen, iemand te hebben die met je meedenkt over jouw nieuwe keuzes, haar eindelijk door die barrière heen hielp. Door de gesprekken die ze met de mensen om haar heen en mij voerde, kreeg ze veel meer grip. Het lukte haar veel beter om in kleine stapjes te denken, maar ook haar focus op haar nieuwe grotere loopbaandoel te houden. Daphne staat nu op het punt een carrière als consultant te beginnen na een half jaar van heroriëntatie naast haar baan. Deze baan sluit perfect aan op haar management en bedrijfskundige ervaring.

Ook klaar om die actieknop van jouw carrière weer aan te zetten?

Daphne heeft door het coachingtraject de actieknop aangezet. Ze geeft aan “Ik heb nu echt regie in mijn carrière! Ik had nooit verwacht dat ik die switch kon maken naar consultant. Nu heb ik mij zelfs naast mijn werk kunnen oriënteren. Dit coachingstraject heeft me echt heel goed duidelijk gemaakt welke stappen IK moest zetten om het werk te bereiken waar IK gelukkig van word.”

Een passend advies + een Speciale Bonus, 7 stappen hoe jij van werkdruk naar werkplezier gaat! Download nu!

Samen brengen we kraakhelder in kaart wat jij nodig hebt! Hoe door simpele kleine stappen jij al grote stappen in je carrière kan maken. Zo vindt jij dat werk dat perfect bij je past, waar jij oprecht voldoening. Hieronder kun je je aanmelden voor de:

 

 • Checklist 7 Factoren waardoor jij vastloopt in jouw loopbaan
 • Bonus 7 stappen hoe jij van werkdruk naar werkplezier gaat.

 

{a1694ar17331}