De 12 meest gehoorde argumenten

om geen loopbaanstap te zetten

Ken je dat? Die stille sluimerende wens? Om je baan op te zeggen?

Wat anders te gaan doen of zelfs om voor jezelf te beginnen? Die ene studie te volgen? In het buitenland te gaan werken? Er zijn wel voorzichtige dromen, maar die worden aan alle kanten ingehaald door het dagelijks leven. Wat je echt wilt in jouw loopbaan – daar sta je niet bij stil. Maar is dat het reden waardoor je jouw plan niet uitvoert?

Aanpassen past niet

Aan de ambities ligt het meestal niet. Niemand kiest voor werk waar hij ongelukkig van wordt. We beginnen alleen vaak aan een baan en dan volgt er een verandering en nog één en nog één. Omdat de veranderingen telkens klein zijn, merken we niet dat het werk na een aantal wijzigingen totaal niet meer bij ons past. Mensen passen zich zelfs zo extreem aan dat zij dagelijks met enorme spanningen naar het werk gaan en dit zelf niet doorhebben. Signalering: het enorm moeilijk vinden om nog positief te spreken over het werk. Vaak neemt je productiviteit sterk af en kijk je echt uit naar het einde van de dag. Je sleept je door de week heen. Vervolgens vervallen veel mensen in een burn out of ontstaat er een arbeidsconflict.

Beren op de weg

“Dan kies je toch voor een andere baan?” Sommige mensen merken inderdaad tijdig op dat een andere baan of een gesprek met hun manager nodig is om weer plezier in het werk te krijgen. Onze coaches bemerken vaak dat het dan aanpassingsgedrag betreft. Want verandering is wel heel spannend. Bij de gedachten alleen al staan er heel veel beren op de weg. Men somt zo een dozijn redenen op om niet uit de vertrouwde werksituatie te stappen.

Lees een blog van Jolene Hettinga-Zagers
12 gebruikte redenen om geen loopbaanstap te zetten

Daarom de top 12 meest gehoorde argumenten

waarom mensen geen stap zetten in hun loopbaan:

 1. De veiligheid van een vast contract is te groot
 2. Gezin om rekening mee te houden
 3. Hoe moet het dan financieel? De vaste lasten, hypotheek, de rekeningen, et cetera
 4. Ik weet niet wat ik dan wel wil doen? Of wat er bij mij past?
 5. Niet zeuren – gewoon doorgaan. Stress hebben we allemaal wel eens
 6. Wat ik wil kan toch niet: daar is geen baan in te vinden, geen droog brood mee te verdienen…
 7. Ik heb niet de juiste kennis, ervaring of opleiding om te doen wat ik wil
 8. Faalangst
 9. De werksfeer en collega’s zijn zo leuk
 10. Angst voor het onbekende
 11. Andere werktijden en reistijd
 12. Leeftijd: “Ik ben toch te oud.”

Allemaal hele logische gedachten maar tegelijkertijd ook een keten die persoonlijke groei belemmert. En de algemene deler in het verhaal is: verandering is spannend. Want hoe weet je of je wel succesvol bent in jouw nieuwe stap? Dat weet je niet. Maar houdt in gedachten dat je altijd een leercurve hebt. Dat hoort erbij. Niets is foutloos. Juist van de fouten leer je het meeste. En als je blijft aanpassen en functioneren en jouw loopbaanontwikkeling stagneert dan loop je vast.

Vaak geeft ons lichaam al lange tijd signalen, maar is ons verstand leidend. Met als gevolg dat de er kleine klachtjes zijn. Dat de omgeving al doorheeft dat er wat mis en we het zelf pas opmerken als we echt heel veel spanning voelen. Jouw loopbaan bijsturen en in actie komen als je opgebrand bent, kost veel meer energie dan wanneer je nog fit en scherp bent. En de veranderingen kunt omarmen.<

Trainingen om jouw loopbaan een boost te geven

Wij geloven dat iedereen een stap in zijn loopbaan kan maken of dit nu een kleine of groot stap in jouw carrière is, maakt eigenlijk niet uit. Als het maar een stap is die jou op weg helpt naar meer werkgeluk en een duurzame toekomst. Want goed op je plek zijn in het werk dat je doet is wat ons betreft cruciaal in een fijn leven. Wij bieden verschillende trainingen: live en online.

meer informatie >

Volg een loopbaantraining bij EmpowerYou
Wil je contact met een van onze coaches?