Solliciteren na een ziekteperiode

Solliciteren na een ziekteperiode kan onzekerheid oproepen bij mensen.

Een voorbeeld uit een van onze 2e Spoortrajecten is dat het solliciteren geen moeite kost maar dat het gepaard gaat met onzekerheid over hoe de toekomstige werkgever reageert. Een sollicitant vraagt zich af: Ben ik nog wel relevant na mijn ziekteverlof? Hoe open kan ik zijn? En hoe veilig is het als ik mijzelf dusdanig op de arbeidsmarkt profileer?

Heroriënteren

Onze ervaring leert dat mensen er echt niet voor kiezen om zomaar uit te vallen in het werk. Juist de gedreven mensen krijgen bijvoorbeeld een burn out, of iemand wordt in zijn privésituatie overvallen door een grote tegenslag. Het geeft mensen het gevoel dat de grond onder hen wordt weggeslagen. Voor velen betekent dit een keerpunt in hun loopbaan. Het oude werk gaat niet meer of men kan de motivatie er niet meer voor opbrengen. Heroriënteren dus.

Geen stilstand

Het is niet ongewoon dat iemand een jaar of twee jaar thuis heeft gezeten. Dit geeft het gevoel dat men niet meer op hen zit te wachten. Als coach zien wij vaak dat mensen enorm aan hun eigen herstel en persoonlijke groei hebben gewerkt en daarmee dus zeker niet niks hebben gedaan. Toch heerst het gevoel dat werkgevers de droom-medewerker-zonder-enig-vlekje zoeken. Sollicitanten vinden het lastig om überhaupt over hun ziekte te spreken. Wij zien verschillende reacties vanuit werkgevers en adviseren daarom om heel dicht bij het eigen gevoel te blijven.

De werkgever heeft vragen over jouw ziekteverlof maar jijzelf ook over de organisatie.
Meer nieuws van EmpowerYou

Risico-analyse

Werkgevers blijken wel degelijk open te staan voor sollicitanten die een periode aan de zijlijn hebben gestaan. Uiteraard doet de manier waarop jij jezelf presenteert een heleboel. Het kan zijn dat een werkgever een soort risico-analyse doen. Hier kan je jezelf heel goed op voorbereiden in een sollicitatieproces. Een voorbeeld van de vragen die een werkgever in een sollicitatieprocedure kan stellen zijn:

  • Welke garantie kun jij de werkgever geven dat je met dezelfde klachten niet nog een keer uitvalt
  • Wat kun vertellen over wat jij allemaal hebt geleerd over jouw ziekteperiode – kun je jouw persoonlijke groei duiden.
  • Hoe heb jij tijdens jouw ziekteproces stappen gezet naar herstel.

Na een periode van uitval, worden mensen meer zelfbewust. Zij weten meestal heel goed waarom zij een bepaalde keuze in hun loopbaan willen maken. Dit kan een carrière-shift zijn, een betere werk en privébalans, een baan met minder verantwoordelijkheden, enzovoorts. Juist jouw zelfbewuste houding is interessant voor een werkgever. Daardoor weten zij precies waarvoor ze jou in kunnen zetten en geef jij hen de garantie op een stabiel functioneren.

Van twee kanten

Vergeet niet: werkgevers zijn ook mensen. Je hoeft niet gelijk het achterste van de tong te laten zien. Maar het kan wel degelijk helpen om toe te lichten waarom jij bent uitgevallen. Hierin mag je als werkzoekende ook best kritisch zijn. Een werkgever die jou als minderwaardig of als ‘risico’ inschat, is niet een werkgever waar jij zal floreren.

Laat dus altijd zien wat je hebt geleerd van jou ziekteperiode en wees kritisch. Verbind je niet zomaar aan iedere organisatie. Kijk of het past. Werkgevers staan absoluut open voor mensen met wat extra bagage na een ziekteverzuim of langdurig ziekteperiode. Deze bagage heeft jou immers laten groeien als mens. Durf jouw ware en wellicht nieuwe ik dus gewoon aan die nieuwe werkgever te laten zien en twijfel niet over wat je te bieden hebt. <

Jolene Hettinga-Zagers

Waar een wil is, is een weg. Mijn passie is de ontwikkeling van mensen. Vaak heeft iemand een bepaalde angst, of weet hij niet helemaal hoe hij de volgende stap in zijn loopbaan moet maken. Dan bloei ik juist op. Met mijn doelgerichte aanpak en mijn luisterend oor, bereiken mensen sneller hun doel. Mijn master Arbeid en Organisatie Psychologie en mijn ervaring in elk facet van loopbaanbegeleiding (HR medewerker, recruiter, arbo, projecten op gebied van teamontwikkeling & jongerencoaching) zorgen ervoor dat ik open sta voor elke loopbaanvraag.

lees verder >

Meer informatie over coach Jolene Hettinga-Zagers
Wil je contact met een van onze coaches?