Stilstand in jouw loopbaan helpt je juist sneller vooruit

Stilstand in jouw loopbaan helpt je juist sneller vooruit dan je denkt

Het klinkt heel tegenstrijdig maar stilstand in jouw loopbaan helpt je juist sneller vooruit. Er schuilt namelijk zeer grote stuwkracht in stilstand. Wanneer je plotseling tot een halt gekomen bent in jouw werksituatie, door bijvoorbeeld ziekte, burn out, reorganisatie, ontslag of wanneer je met een vaststellingsovereenkomst de organisatie uitgaat, kan dat voelen als een ongewenste stop.

En zo’n ongewenste stop vraagt vaak ook een verwerkingsperiode. Dit kan voelen als stilstand in jouw loopbaan. Die verwerkingsperiode is echter heel belangrijk bij het zetten naar de volgende stap in jouw loopbaan. Het helder krijgen van de onderdelen: Wie ben ik? Wat kan ik? én Wat wil ik écht, is uiterst waardevol en noodzakelijk om een effectieve stap vooruit te zetten. Beschouw de stilstand dus juist als evaluatieperiode. Het aanzetten van jouw nieuwsgierigheid is wat ons betreft de eerste stap om die evaluatie te doorlopen. Want nieuwsgierigheid helpt je sneller vooruit.

Need for Closure

Mensen zijn van nature geneigd te zoeken naar een vlotte oplossing als een ‘probleem’ zich voor doet. Dit wordt ook wel de Need for Closure genoemd. We geven ons lastig over aan onzekere situaties. Ook koppelen we daadkracht aan succes. Het niet-weten zorgt voor stress. Dit merken we zeker wanneer het om onze werksituaties en inkomen gaat. Het onzekere van een pauze in je carriére voelt heel ongemakkelijk.

Het onderzoek naar wat je écht wilt als volgende stap in jouw loopbaan blokkeert als je keuzes gaat maken vanuit angst voor het onbekende en de wens voor een snelle oplossing. De onzekerheid van ‘het niet weten welke kant je leven opgaat’ vreet aan je. Het schuurt en voelt ongemakkelijk. Ga dan bij jezelf na, wat zorgt voor die onrust bij het niet-weten? En ben je nu bewuste keuzes aan het maken of doe je alles om maar snel tot een oplossing te komen?

 

Lees een blog van Jolene Hettinga-Zagers
Kom sneller vooruit in jouw loopbaan door stil te staan.

Nieuwsgierigheid als versneller

Het zoeken naar de oplossing van een probleem is een vorm van nieuwsgierigheid. Het ontdekken van wat er mogelijk is en het actief zoeken naar handvaten is eveneens essentieel voor nieuwsgierigheid. Maar als je alleen nieuwsgierig bent om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en weer door te kunnen gaan, ben je nog steeds nieuwsgierig binnen bepaalde kaders. Dan ontdek je niet die nieuwe opties die nét buiten jouw referentiekaders liggen. De stilstand biedt jouw de kans om die nieuwsgierigheid naar nieuwe opties optimaal te benutten.

3 tips om de stilstand in je loopbaan voor je te laten werken:

Het vergt een vorm van vertrouwen om vanuit stilstand jouw nieuwsgierigheid aan te boren. We geven je hieronder een aantal handige suggestie hoe je dit aan kan pakken.

1. Cultiveer je eigen nieuwsgierigheid door momenten van actieve interesse af te wisselen met momenten van rust. Nieuwsgierigheid is meer dan alleen maar actief geïnteresseerd zijn. Zorg dat er na onderzoek ook rust is. Laat tijdens deze rustmomenten jouw vraagstuk even helemaal los. Vaak gaat je brein vanzelf wel aan de gang met alle nieuwe informatie en komt dan met creatieve oplossingen.

2. Wees nieuwsgierig zonder uitkomst. Durf gewoon op ontdekkingstocht te gaan! Doe elke dag iets nieuws zonder een ‘doel’ te moeten bereiken. Spreek bijvoorbeeld elke dag een nieuw persoon aan en laat je verrassen.

3. Durf de spanning er te laten zijn! Als je een hele nieuwe richting inslaat waarvan je niet weet waar het eindigt, voel je de spanning van ‘het niet weten waar je uitkomt’. Gebruik deze spanning als een motivator om bezig te blijven, jouw nieuwsgierigheid volop te gebruiken en verder te onderzoeken. Maak niet gelijk een eindbeslissing. Doof de nieuwsgierigheid niet met die Need for Closure. Laat je niet meeslepen met de angst van het ongewisse.<

Jolene Hettinga-Zagers

Waar een wil is, is een weg. Mijn passie is de ontwikkeling van mensen. Vaak heeft iemand een bepaalde angst, of weet hij niet helemaal hoe hij de volgende stap in zijn loopbaan moet maken. Dan bloei ik juist op. Met mijn doelgerichte aanpak en mijn luisterend oor, bereiken mensen sneller hun doel. Mijn master Arbeid en Organisatie Psychologie en mijn ervaring in elk facet van loopbaanbegeleiding (HR medewerker, recruiter, arbo, projecten op gebied van teamontwikkeling & jongerencoaching) zorgen ervoor dat ik open sta voor elke loopbaanvraag.

lees verder >

Loopbaancoach en Arbeidspsycholoog Jolene Hettinga-Zagers
Wil je contact met een van onze coaches?