We are living our adventure!

hoe coach Ruthger zelf een loopbaanswitch maakte

7 jaar geleden begonnen, mijn vrouw Jeannet en ik, ons avontuur in Spanje. Inmiddels zijn we de trotse eigenaren van een stuk land in provincie Tarragona, vlak bij de Ebro-delta. Het grootste wetland en rijstgebied in Spanje. Een walhalla voor vogelaars wildkampeerders en watersporters.

Het is zomer 2016 en wij zijn op weg van Portugal naar Spanje. Rijdend langs de oostkust van Spanje, met in het achterhoofd onze wens om te wonen in het buitenland. Ook ‘het met je handen’- werken en meer ruimte om ons heen, lijkt ons fijn. Want wij brengen onze tijd veel door achter de computer en zijn erachter dat dit veel energie kost. Een uitspraak van mijn oma schiet door mijn hoofd: ‘Je kunt beter fysiek moe zijn dan mentaal’. En ook vanuit mijn vakgebied plopt er een quote van psycholoog Martin Sage omhoog: ‘Treed uit je kenniswereld, kom in actie en ontdek wat en waar jij je passie vindt’. Met dit in onze gedachten, reden wij door de plaats Freginals. Er is iets ontastbaars maar zo herkenbaars dat in de lucht hangt. Mijn vrouw en ik kijken elkaar aan en denken hetzelfde. Een mooie weidse omgeving, omringd door bergen en op 10 kilometer afstand de kust! Dit is het! De omgeving is prachtig en wij zijn verkocht.

Kat in de zak

Thuisgekomen in Nederland slaan we de laptop open en dan gaat het ineens snel. We besluiten om een verkenningstrip in te plannen. Via Google vinden we een aantal huizen die te koop staan en plannen wij onze trip om van huis naar huis te gaan. Afspraken met makelaars worden snel ingepland. Binnen 2 dagen hebben we 6 huizen bezocht. Er is een favoriet maar het contact met de verkoper van dit huis en zijn makelaar verloopt stroef. We reizen op afspraak opnieuw af om erachter te komen dat de verkoper niet komt opdagen.

’s Avonds steken we, op de camping waar we verblijven, de barbecue aan met uitzicht over de Middellandse Zee. De volgende dag zouden wij de verkoopmakelaar ontmoeten en de specificaties ontvangen van het land en huis. Starend over de zee vragen wij ons af: ‘Hoe gaat dit eindigen en is die verkoper wel te vertrouwen?’ Of ‘kopen we geen kat in de zak?’ zoals je wel eens ziet bij het programma Ik vertrek. Gesterkt door de wil en nieuwsgierigheid worden wij juist meer vastberaden: dit wordt onze plek!

Lees een blog van Jolene Hettinga-Zagers
12 gebruikte redenen om geen loopbaanstap te zetten
12 gebruikte redenen om geen loopbaanstap te zetten

Huis zoekt Boer

In mei 2017 is de deal rond en zijn wij de eigenaren geworden van een huis in de campo, vlakbij het plaatsje Freginals, Een campo betreft stukken land die beheerd worden door lokale boeren. We hebben 8 hectare vol met prachtige carobe-bomen. Carobe wat? Ook wel Johannesbroodbomen genoemd. Er groeien langwerpige lange bonen aan de boom en elk jaar, rond augustus-september, worden deze geoogst. Van de pitjes uit deze lange bonen wordt johannesbroodpitmeel gemaakt. Een duurzame boon en zoete vervanger van cacao.

Onze nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat we al snel de mogelijkheden en kansen zagen van deze vruchtbare bomen en vruchten. En zo werden wij carobe-boer! We oogsten carobe-bonen in de warme zon en brengen wij onze eesrte kilo’s naar de groothandel. Op een weegbrug worden de kilo’s genoteerd en kijgen wij de dagprijs door.

Naast het oogsten en verhandelen zijn we inmiddels ook bekend met de regelgeving. Want sinds de 2022 is het verplicht om officieel geregistreerd te staan bij de gemeente. Ook ervaren we wat hobbels, er worden namelijk veel bonen in de regio gestolen. Zo ook bij ons. In de zomer van 2022 sta ik in de keuken en ineens sprinten onze honden blaffend het huis uit. Ik ga er achteraan en zie een onbekende auto op het land staan. Er staan veel zakken gevuld op het land met carobe-bonen. De auto rijdt snel weg toen wanneer zij ons in de gaten krijgen.

Het werken met onze handen en buiten zijn is fijn. Heel fijn naast al ons mentale werk. Mijn vrouw werkt net als ik in de coaching. Wij gaan beiden ‘aan’ door mensen te helpen hun juiste plek te vinden in de arbeidsmarkt. Coach en carobe-boer: het is voor ons de perfecte afwisseling tussen denken en doen! Waar een ontdekkingsreisje en nieuwsgierigheid al niet toe kunnen leiden. Een nieuwe wereld is ontdekt!

Trainingen om jouw loopbaan een boost te geven

Wij geloven dat iedereen een stap in zijn loopbaan kan maken of dit nu een kleine of groot stap in jouw carrière is, maakt eigenlijk niet uit. Als het maar een stap is die jou op weg helpt naar meer werkgeluk en een duurzame toekomst. Want goed op je plek zijn in het werk dat je doet is wat ons betreft cruciaal in een fijn leven. Wij bieden verschillende trainingen: live en online.

meer informatie >

Volg een loopbaantraining bij EmpowerYou
Wil je contact met een van onze coaches?