Hoe een veilig leerklimaat ziekteverzuim voorkomt

door Ernst-Jan van Unen   Next learning Valley

Een veilig online leerklimaat is essentieel voor alle organisaties.

Dit was de belangrijkste opbrengts van de communitybijeenkomst van Next Learning Valley met het thema uitvalpreventie. Tijdens de bijeenkomst sprak o.a. Jolen Hettinga-Zagers, loopbaancoach bij EmpowerYou.

Door zich online welkom te voelen, persoonlijke leertrajecten te volgen en sociaal te leren op een digitaal platform zoals dat van NLV zitten medewerkers beter in hun vel. Met als bijkomend gevolg dat zij betrokken zijn en ‘aan’ staan. Bewust van hun eigen energie en daarmee uitval verminderd.

Denk buiten de kaders

Jolene deelde haar persoonlijke verhaal over het voorkomen van verzuim op basis van haar eigen ervaring met een burn-out. Doordat zij uitviel op haar werk, leerde ze buiten de kaders te denken en handelen.

Aan de andere aanwezigen vroeg ze: ‘Wanneer denk jij buiten de kaders?’ Het bleef oorverdovend stil. Daaruit blijkt direct hoe belangrijk het is om je welkom, veilig en gezien te voelen binnen een groep lerende. Ook als dat leren of ontwikkelen in een onwennige en nieuwe online omgeving plaatsvindt.

Next Learning Valley samenwerkingspartner van EmpowerYou
Meer nieuws van EmpowerYou

Persoonlijk en sociaal leren

Daarnaast is het van belang dat online leren persoonlijk én sociaal gebeurt: zodra je merket dat wat je leert, daadwerkelijk goed is voor je welzijn en ontwikkeling, neemt je werkgeluk toe. En als je dat kunt delen met andere lerenden, dan is dat extra leuk. Hoe meer het werkgeluk toeneemt, hoe kleiner de kans op uitval.

Omgaan met verandering

Het is de belangrijkste skill van deze eeuw: omgaan met veranderen. Jolene vertelde dat zij van de coronaperiode – ondanks alle vervelende kanten – leerde dat iedereen het kan. Veranderen. Als het moet, dan vinden we een (nieuwe) weg. En dat is hard nodig, want de komende jaren zullen veranderingen zich steeds vaker en meer onverhoeds voordoen.

Intrinsieke motivatie

Nog een belangrijke take-away: je komt alleen tot leren en ontwikkelen vanuit intrinsieke motivatie. Dat wil zeggen: je moet zelf willen ontwikkelen. Zelf willen streven naar een betere werk-privébalans. Zelf van binnenuit op zoek zijn naar nieuwe kaders, andere inzichten en betere vaardigheden. Die intrinsieke motiviatie aanwakkeren loont, omdat je daarmee kan voorkomen dat je medewerkers verzuimen. En dat is een vak apart: het aanspreken van deze intrinsieke motivatie. Toch kan ook een online leerplatform daar juist bij helpen.<

Over ons LXP

Digitaal ontwikkelen, hoe doe je dat? Online werken, vanuit huis of in combinatie met op kantoor ofwel hybride werken, heeft inmiddels een ongekende vlucht genomen. E-learnings, digitaal contact houden met medewerkers en het digitaal ontwikkelen van de organisatie op afstand zijn hot items geworden bij veel bedrijven.

lees verder >

Het Learning Experience Platform van EmpowerYou
Wil je contact met een van onze coaches?