Hoe herken je een toxische bedrijfscultuur?

7x signalen

Herken jij of de bedrijfscultuur van jouw bedrijf toxisch is? Een stevig woord: ‘giftig’. Maar hoe herken je nu of jouw organisatie een positieve of negatieve bedrijfscultuur heeft? Onze handige checklist helpt je hierbij:

Herken een toxische bedrijfscultuur:

Juist onder druk zie je ‘de ware aard’ van een team. Sta je voor elkaar klaar of moet je jezelf maar redden? De signalen van een toxische bedrijfscultuur kun je hieraan herkennen:

1. Collega’s vertrouwen elkaar niet, werken daardoor minder samen.

2. Er is sprake van ‘gaslighting’. De emoties en aanpak van mensen wordt ter discussie gesteld, terwijl eerst wel een bepaalde aanpak was afgesproken. Hierdoor gaan mensen zich onzeker en gespannen voelen.

3. Er zijn geen gezonde collegiale verhoudingen, er wordt geroddeld en er heerst spanning op de werkvloer.

4. Mensen voelen zich niet verbonden met de organisatie en het werk, waardoor het verloop en verzuim hoog is.

5. Er is sprake van micromanagement en hypercontrole door de leidinggevenden.

6. Er is geen of weinige ruimte voor fouten. Gebeurd dit wel, dan wordt de werknemer er op afgerekend.

7. De gedragsafpraken op de werkvloer zijn onduidelijk of worden niet nageleefd.

Gedragsafspraken helpen tegen een toxische bedrijfscultuur

Één van de belangrijkste elementen van een bedrijfscultuur zijn de gedragsafspraken. Wat mag je van elkaar verwachten en hoe ga je met elkaar om? Van belang voor het voorkomen van een toxische of negatieve werksfeer zijn goede gedragsafspraken.

Wie hebben invloed op een toxische bedrijfscultuur?

Iedere laag van de organisatie heeft een rol in het omgaan met de gedragingen op de werkvloer, vooral de leidinggevende. Uit onderzoeken blijkt dat de directe leidinggevende de meeste invloed heeft op de medewerkers. Hierbij is het van belang dat een leidinggevende ook in staat is om te herkennen dat er sprake is van een toxische of negatieve bedrijfscultuur.

 

Geschreven door Jolene Hettinga-Zagers, maart 2024

Negatieve signalen en rode vlaggen bij een toxische bedrijfscultuur
Een toxische cultuur in het bedrijf is zeer negatief

Jolene Hettinga-Zagers

Waar een wil is, is een weg. Mijn passie is de ontwikkeling van mensen. Vaak heeft iemand een bepaalde angst, of weet hij niet helemaal hoe hij de volgende stap in zijn loopbaan moet maken. Dan bloei ik juist op. Met mijn doelgerichte aanpak en mijn luisterend oor, bereiken mensen sneller hun doel. Mijn master Arbeid en Organisatie Psychologie en mijn ervaring in elk facet van loopbaanbegeleiding (HR medewerker, recruiter, arbo, projecten op gebied van teamontwikkeling & jongerencoaching) zorgen ervoor dat ik open sta voor elke loopbaanvraag.

lees verder >

UWV Naar Werk
Wil je contact met een van onze coaches?