5 stappen die direct te zetten zijn

om werkstress preventief aan te pakken

5 stappen die nu al te nemen zijn om werkstress preventief aan te pakken

Werkstress is binnen iedere organisatie een voorkomend probleem. Is het te voorkomen? Waarschijnlijk niet helemaal. We blijven toch mensen. Toch is het wel goed om in te zetten op preventie. Want wanneer werkstress voorkomen wordt, scheelt dit aanzienlijk op het gebied van verzuimkosten, uitval en neemt werkgeluk bij werknemers toe.

Er zijn een aantal stappen die iedere mensgerichte organisatie ofwel bedrijven met hart voor hun werknemers kan zetten om werkstress preventief tegen te gaan. Wij geven 5 voorbeelden.

1. Creeër een sociaal veilige werkomgeving

Wanneer de werkomgeving niet veilig voelt, is dit stressvol voor alle betrokken. Werkgever en werknemers hebben baat bij een sociaal veilige werkomgeving. Door een werkomgeving te creeëren waarin respect en openheid centraal staat, wordt werkstress aanzienlijk vermindert. Het bevorderen vna onderlinge samenwerking en het toestaan van fouten zonder angst voor repercussies draagt bij aan het welzijn van werknemers.

2. Stimuleer en investeer in sociaal draagvlak binnen het team

Werksfeer is een woord dat je als organisatie graag bestempeld krijgt als: positief. Sociale steen van collega’s en leidinggevenden speelt een grote rol in het verminderen van werkstress. Activiteiten zoals samen lunchen, wandelen of open met elkaar in gesprek kunnen gaan over werkgerelateerde uitdagingen, werken mee aan een positieve werksfeer en vergroten het gevoel van sociale steun. Dit sterkt de onderlinge band binnen een team en werkt stress verlagend.

3. Moedig beweging aan

Hierboven kwam het wandelen al voorbij. En het is geen gezondheidshype. De Nederlandse Hartstichting onderschrijft het: regelmatig bewegen tijdens de werkdag, werkt positief op werkstress. Een lunchwandeling of het nemen van de trap, helpt om het hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Werkgevers ondersteunen dit door bijvoorbeeld bureaufietsen aan te bieden of sportieve workshops te organiseren.

4. Stimuleer een geordende werkplek

Werkstress en chaos zijn vrienden. Als er minder overzicht is en veel ruis in de werkomgeving dan helpt dat niet mee. Opgeruimde werkplekken en overzicht in taken en werkzaamheden dragen bij aan een gevoel van rust, wat helpt om werkstress te verminderen.

5. Biedt als werkgever flexibiliteit en autonomie

Het bieden van flexibiliteit in werktijden en autonomie in de werkzaamheden kan medewerkers helpen een betere balans te vinden tussen werk en privé, wat stress kan verminderen.

Lees een blog van Jolene Hettinga-Zagers

Een preventieve aanpak van werkstress is altijd de beste keuze. Met relatief kleine ingrepen kan een organisatie al veel doen om de ervaren werkdruk bij medewerkers te verlagen. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook te kijken naar duurzame oplossingen en beproefde methodes die op de lange termijn bijdragen aan veerkrachtige teams – en daarmee aan een gezonde, sterke organisatie.

EmpowerYou heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van organisaties bij het creëren van mentaal fitte en betrokken teams. Met een mix van praktijkgerichte interventies, advies en training helpen wij om werkstress niet alleen aan te pakken, maar vooral te voorkomen.

Meer nieuws van EmpowerYou
In dit artikel lees je hoe je een toxische bedrijfscultuur kan herkennen

Lees: Herken jij een toxische bedrijfscultuur?

Herken jij of de bedrijfscultuur van jouw bedrijf toxisch is? Een stevig woord: ‘giftig’. Maar hoe herken je nu of jouw organisatie een positieve of negatieve bedrijfscultuur heeft? We hebben 7 ‘rode vlaggen’ onder elkaar gezet.

Lees: Tweede Spoor de feiten en fabels

Wij begeleiden regelmatig Tweede Spoor-trajecten en merken wanneer werkgevers niet of nauwelijks ervaring hebben met een dergelijk traject, er niet zo snel gedacht wordt aan het starten met externe begeleiding bij de inzet van een Tweede Spoor-traject. Tijd voor twee feiten & fabels rondom Tweede Spoor.

Het Learning Experience Platform van EmpowerYou

Lees: Hoe een veilig leerklimaat ziekteverzuim voorkomt

Een veilig online leerklimaat is essentieel voor alle organisaties. Door persoonlijke leertrajecten te volgen in een verwelkomende omgeving en sociaal te leren op een digitaal platform, zitten medewerkers beter in hun vel, zijn ze meer betrokken en geef je ze als organisatie de tools om werkgeluk binnen handbereik te hebben en te behouden.

Wil je contact met een van onze coaches?